Mindfulness för rastlösa

Min historia

”Har du testat mindfulness?!” sade terapeuten, och fick något religiöst i blicken. 

Och ja, jag hade testat mindfulness. Aldrig någonsin hade smaken på ett russin varit äckligare, eller jag själv mer uppstressad. Stressad över att sitta i en konstig, uppstyltad ställning. Stressad över instruktörens super…lång…samma…tempo… Stressad över att alla, alltid försökte fixa mig, i stället för att fixa problemet: Ett ganska överväldigande liv.

”Åh, mindfulness handlar inte om avslappning” sade terapeuten glatt. ”Det handlar om att uppleva nuet utan att döma. Det finns inga krav på vare sig lycka eller avslappning. Kan du tänka dig att testa om jag säger att många brukar gilla det när de verkligen ger det en chans?”

Motvilligt gick jag med på att prova. Det gick… trögt. I flera veckor gjorde jag mina övningar, med kraven uppskruvade till max. En Duktig FlickaTM, som kastat sig in i mindfulnessövningarna lika ambitiöst som ett par akrobater skulle ha kastat sig ut i cirkusringar inför en fullsatt salong.

Så en dag hände det. Jag kom för sent till terapeuten IGEN, men för första gången någonsin spann jag inte vidare från ”att jag aldrig kan vara i tid” till ”varför måste jag hela tiden klaga på mig själv” och slutligen fram till ”det måste seriöst vara nåt fel på mig som känner mig dålig över att jag klagar på mig själv”. Jag bara konstaterade att det var en jobbig känsla, att det absolut fanns fog för den, och att den snart skulle gå över. ”För känslor går alltid över”, sade min hjärna torrt. Det hade den aldrig sagt förut!

Och jag insåg att jag hade letat efter en Stor Upplevelse i mindfulnessmeditationen, i stället för att inse att min upplevelse var meditationen. Inte allt här i världen måste bedömas, vägas, ältas. Jag hade försökt för mycket, inte för lite. 

Jo, jag får okså något religiöst i blicken när jag pratar om mindfulness numera. Men jag lovar att i alla fall att jag inte kommer att prata mycket… långsamt… och…släpigt… Inte heller be dig låtsas att du är ett träd eller ett moln, eller få dig att fokusera på smaken på ett russin.

/Tina Wiman

Varför just ”för rastlösa”?

I mitt jobb föreläser och skriver jag om hjärnans utveckling och om kognitiva och exekutiva förmågor. Jag har ADHD. Med tiden har jag mer och mer insett att mindfulness ofta lärs ut på ett sätt som inte passar den som är rastlös, överaktiv, ofokuserad eller har svårt att stanna upp och bara vara. Många mindfulnessövningar är långsamma, andra är inte anpassade till flum-allergiker. Några går ut på att slappna av och göra inget, trots att många aktiva människor vilar i att göra. 

Jag blev nyfiken på hur mindfulness skulle kunna anpassas till olika kognitiva funktionssätt, och började prova mig fram. Jag pratade med både mindfulnesslärare och andra (mer eller mindre rastlösa) mindfulnessutövare. Resultatet blev en sorts lista med övningar, tips och tricks kring hur mindfulness kan bli lättare att ta till sig, när vi tar hänsyn till att vi människor faktiskt tänker på väldigt olika sätt. 

Hur går det till?

Vi kör bara mindfulness, rakt upp och ner. 

Jag pratar och berättar en stund. Sen gör vi en övning – du väljer givetvis själv om du vill vara med eller ej. Sen berättar jag lite mer. Och så provar vi en annan övning. Sen berättar jag lite mer, och så fortsätter vi så.

Kanske upptäcker du att det är svårare än du trodde. Kanske mer intressant. Kanske är det inte för dig – mindfulness är faktiskt inte för alla, det kommer jag också att prata om. En del forskning tar jag också med, förstås, liksom exempel ur verkliga livet. Och så några övningar till.

Vill du testa mindfulness för rastlösa med mig? Då ses vi i mars!
 

 

Om Tina: 
Tina Wiman utbildar och skriver om neuropsykiatriska funktionsskillnader. Hon har skrivit boken ”Barn som bråkar” som hon skrivit tillsammans med psykolog Bo Hejlskov Elvén. På bloggen M som i Underbar skriver Tina om livet med autism i familjen. 

Plats: Online via Zoom
Vi rekommenderar att vara med via dator för bättre kvalitet på ljud och bild under föreläsningen.
Dessutom rekommenderar vi att man laddar ner en programvara från Zoom, den kan raderas efter webbinariet.
Du behöver också ha tillgång till högtalare alternativt ljud direkt via datorn.

Datum & tider (inkl paus): 
Inga aktuella datum. 

Pris per person:
225 kr 
inkl. moms för medlem i Autism- och aspergerförbundet, Attention eller FUB
OBS! Ange medlemsnummer och förening i din anmälan för att få gå till medlemspris. 

300 kr inkl. moms för anhörig/person med egen diagnos/privatperson

400 kr
 exkl. moms per person för yrkesverksam
10% rabatt vid anmälan av minst 5 yrkesverksamma (gäller vid anmälan till samma föreläsning)

Anmälan är bindande men ej personlig.

Information och frågor: Anna Paulsen info@klyftiga.se eller 0707-818 919